Wednesday, May 23, 2012

Jom Buat Jemput2 Sayur a.ka Vege Fritters


Jemput2 - cucur - cekodok --> merujuk kepada hidangan yang sama.  Sesuai dihidang bila2 masa dimana jua.  Kegemaran semua peringkat umur dari dahulu hingga kini.  Bawalah ke mana pun tetap diterima kehadirannya...

Di tempat asal akak dipanggil jemput2 kerana kaedahnya dengan menggunakan hujung jari, kita mencubit sejemput adunan tepung dan dijatuhkan kedalam kuali penuh minyak yang dipanaskan.  Sejenis kudapan bergoreng.  Sangat mudah untuk disediakan, tapi jangan terkejut ada yang masih tidak berjaya membuatnya sendiri walaupun sudah diberi tutorial... akak pun tak tau mana silapnya...

Akak kalau buat jemput2 memang suka banyak sayur, selalunya carrot dan taugeh menjadi pilihan utama.  Kalau ada lebihan ayam goreng pun boleh leburkan bersama. Mari tengok apa yang akak gunakan untuk meyediakan jemput2 kali ini.

Bahan asas:
Tepung gandum
Bawang besar - cincang
halia - cincang
lada merah - cincang
garam
isi ayam goreng yang disiat2 (boleh diganti dengan ikan bilis)
air untuk membancuh

Bahan Sayur
(ikut citarasa masing2, tidak terhad yang tersenarai sahaja)
Kobis - hiris
lobak merah - parut kasar
taugeh
daun kucai - hiris
(boleh tambah daun bawang atau daun sup jika suka)

satukan semua bahan ke dalam mangkuk

gaul sebati

masukkan telur dan gaul sebati sambil campurkan air sedikit demi sedikit

hingga menjadi adunan yang tidak terlalu cair atau terlalu pekat.  diamkan sekurang2nya 30 minit, baru digoreng.

deep fry - jangan terlalu penuh bagi ruang untuk gorengan terapung

bila dah kuning keemasan, angkat dan toskan atas kitchen towel.

siap! untuk menjadi kudapan enak dihidang bersama kopi atau teh panas.

Senangkan....

Tuesday, May 22, 2012

Mi Bayam


Mi Bayam ni akak buat sendiri.  Kalau selalunya akak buat mi kuning guna air kunyit, mi lobak merah ngan jusnya, akak cuma gantikan kepada air kisaran daun bayam.  Tiada penggunaan kaler kimia, semuanya tulin.

Mi Bayam

500 gm tepung
200 ml kisaran daun bayam (kisar daun bayam dan air)
1 sudu kecil garam

Campur semua bahan dan uli hingga menjadi doh.  Bahagikan ke beberapa bahagian.
Gelek doh hingga menjadi kepingan nipis (no. 5).
Lalukan kepingan di bahagian pemotong mi.
Didihkan air hingga menggelegak dah masukkan mi siap potong ke dalamnya.  Rebus hingga mi timbul, angkat dan toskan.
Masukkan dalam bekas dan gaulkan dengan minyak.  Sejukkan dan boleh digunakan terus atau disimpan sehingga beberapa hari di peti sejuk.


Goreng aja seperti mee kuning biasa tu... sedap, tak ada bau bayam, tak der rasa bayam yang ketara.  Kalau ada anak2 yang tidak suka makan sayur tapi suka makan mi (mana ada anak2 tak suka mi), cara begini lebih efektif dari kita memaksa mereka untuk makan sayur... khasiatnya sudah berada di dalam mi tersebut.




Sup Tulang Rusuk

Macam2 akak buat hari ini...  Untuk buka puasa merangkap makan malam, akak buat sup tulang rusuk dan sayur goreng jer.  Cukup la 2 juadah setiap 'meal'.  Dah biasa begini, kalau lebih nanti mesti terbazir.  Tuan tanah dan anak2 kata kalau banyak sangat hidangan jadi bingung nak makan mana satu.  Kalau masuk semua dalam mulut pulak tidak dapat rasa nikmat sesuatu makanan tu... emmm... ada2 jer alasan.  Tapi bagus gak begitu sebab, ringan skit kepala otak akak nak memikir apa yang perlu akak sediakan untuk diorang makan nanti.  Hahahaha... yang sebenornya, malas pun ye jugak... hahahahaha...


SUP TULANG RUSUK

Bahannya (hidangan 4 orang)
*500 gm tulang rusuk - potong kecil cuci bersih
*1 inci halia - ketuk
*2 ulas bawang putih - memarkan (ketuk)
*1 sudu kecil lada hitam
*1 batang serai - ketuk
*air untuk merebus
1 biji bawang besar - hiris
1/2 sudu teh serbuk jintan manis (kasar)
1/2 sudu teh serbuk jintan putih (halus)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
1 biji kentang - potong 8
1 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam secukup rasa

Masukkan bahan (*) ke dalam periuk dan rebus diatas api kecil sehingga daging yang melekat di tulang empuk atau tertanggal.
Masukkan rempah tumis, hirisan bawang, serbuk kunyit, serbuk jintan dan ketumbar, biar mereneh hingga bawang layu.  Masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk.
Tambahkan garam secukupnya dan masukkan jus limau kasturi.  Renehkan lagi seketika.
Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup semasa hidang.


Sayur ni orang cina panggil 'Pak Choy'.  Cara masak begini memang kesukaan anak2.  Kalau akak malas, alhamdulillah diorang boleh buat sendiri.  Mudah jer... pejam mata pun buleh...

Pak Choy Goreng Sos Tiram

Pak Choy - leraikan dan bersihkan
bawang putih - ketuk dan cincang
ikan bilis - basuh
cili merah - hiris
bawang besar - hiris
sos tiram secukupnya
air panas secukupnya

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan masukka ikan bilis dan bahan hiris.
Tuangkan sos tiram, kacau rata dan kaup balik pak choy ke dalamnya.  Tambahkan sedikit air panas.
Teruskan kacau hingga mendidih.  Angkat dan hidangkan.


Try la... :))

Kepok Lekor Cik Ani


Dah lama sungguh tak buat kepok (keropok) lekor.  Kebetulan tadi pagi pergi pasar ada ikan sadin dah pecah perut jual harga murah.  Selalu pun ada gak ikan2 begini tapi nak beli teragak-agak.  Hari ni kuatkan semangat terus jer beli dalam sekati (600 gm).  Balik rumah terus jer ceraikan tulang dan isinya. Ketepikan sementara nak habiskan kerja2 lain di dapur.

Kepok lekor yang disediakan sendiri ni lebih memuaskan hati akak, sebab kita boleh kawal pengunaan bahan dan juga serbuk perasa.  Akak ni kan 'MSG Free' kalau memasak... Penggunaan tepung jugak bergantung pada si pembuatnya... kalau nak lebih rasa ikan, kurangkan tepungnya.  Kalau nak bubuh perasapun boleh jugak.

Sebenarnya ni bukan kali pertama akak membuat kepok sendiri.  Dah banyak kali jugak.  Lagipun tak susah mana.  Akak belajar dari seorang kakak angkat masa lepas SPM dulu, bukan secara formal pun, dia cuma arahkan apa nak buat jer, dari bersihkan ikan sampai merebus... tu yang akak ingat sampai sekarang kottt... Dulu tu guna lesung batu deknon, tak main kisar2 nih tau... jenuh nak menumbuk isi ikan tu kooo...

Keropok Lekor
Bahan:
600 gm ikan (selayang/pelaling/sadin/tamban) - bersihkan, asingkan isi dari tulang dapat (+/-)400 gm isi ikan
400 gm tepung sagu (kurangkan lagi untuk lebih rasa ikan)
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu kecil garam

Kisar isi ikan bersama garam dan lada putih.
Ulikan bahan kisar bersama tepung sagu hingga boleh digentel.
Gentel memanjang seperti selinder mengikut saiz yang dikehendakki.
Rebus dalam air mendidih yang dicampur sedikit garam dan minyak hingga ianya timbul.
Angkat dan toskan.
Boleh dimakan terus, atau digoreng seperti keropok lekor biasa.

Isi ikan siap uli - bahagikan ke beberapa bahagian sama berat timbangannya
 Acara menggentel - takde mesin, manual jer sebab sikit
 siap dah 
 potong 2 kasi pendek senang masuk periuk nnt.
 rebus dalam air mendidih hingga terapung ke permukaan, tandanya dah boleh keluarkan
 taraaaaaaaaaaaaaa!!! siap untuk dihidang begini atau digoreng.

Dah ada kepok, kena la ada pencicah (dipping) pula...
Untuk membuat pencicah atau sosnya akak menggunakan
200 gm cili merah - buang biji
200 gm cili pes/cili kering kisar (boleh kurangkan atau lebih mengikut citarasa)
50 gm bawang putih
400 gm gula melaka - potong kecil
2 cawan air
1/2 cawan cuka
2 sudu teh garam

Kisarkan cili merah dan bawang putih hingga hancur.  Kemudian masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih dan pekat.
Siap untuk dihidang.


Selamat Mencuba!!!

Tuesday, May 8, 2012

Daging Ala Sate Goreng MIL


Ingat nak masak asam pedas daging, tapi tuan tanah request masak ala sate goreng.  Pernah dulu akak masak tibai2 jer, bila dia rasa, dia kata itulah rasa camana yang emak dia masak dulu.  Nasib baik akak ada catit bahan2nya masa akak masak dulu, akak pulak tak pernah jumpa mak dia, belum sempat jadi menantu emaknya dah tak der.  Kali ni akak tambah sedikit jus lemon untuk menambah rasa.


Daging Ala Sate Goreng MIL

1 kg daging – potong kecil
5 ulas bawang putih - dikisar/tumbuk
¼ cawan kicap lemak manis
1 sudu teh black pepper
1 sudu besar serbuk kunyit
1/2 biji jus lemon
sedikit gula

Gaulkan semua bahan dan perap lebihkurang 1 jam

4 sudu besar minyak untuk menumis
2 inci halia - hiris
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 biji bawang besar - hiris
3 biji cili merah/hijau - hiris serong
1 pokok daun bawang - potong 1 inci panjang

Panaskan minyak di dalam kuali.  Gorengkan daging perap dan halia hingga daging empuk dengan kuali bertutup.  Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.  Tambah air jika daging belum empuk.
Apabila air daging sudah separuh kering, masukkan garam dan gula secukup selera, kacau rata.
Masukkan bawang besar dan cili merah, kacau rata hingga bawang sedikit layu.  Tutup api dan masukkan daun bawang, gaul rata.
Sedia untuk dihidang.


Monday, May 7, 2012

Mee Udang Sayuran

Mood:  Malas tahap dewa!!!
Idea: Blurrrr!!!
Bahan:  Stock Clearance!!!

Dengan mood yang tak berapa nak ada, idea pun kurenggggggggggg (malas terlebih) dan bahan2 seadanya jer maka inilah hidangan akak untuk malam nih.  Gaya simple ni memang kesukaan akak la.  Lebih2 lagi tuan tanah tiada di rumah, baliknya pun lewat, bila dah lewat sampai rumah, makan pun main cuit2 jer.  Jadinya hidangan ala carte ni lebih sesuailah.  Akak pun dah bagitau tuan tanah sebelum keluar tadi dan lampu hijaupun dinyalakan dengan terangnya... :D Gumbiranya hati akak...

Hidangan akak malam ni --> Mee Udang Sayuran ada ke???... akak masak, akak pandai2 sendiri bagi nama... :D

Mee Udang Sayuran

400 gm mee kuning
(akak guna mee kering yang di rendam dalam air panas mendidih hingga lembut dan toskan airnya)

15 ekor udang - tanggalkan kepala dan kulit
- celur isi dalam air mendidih dan ketepikan
- guna air tadi dan rebus kulit dan kepala utk dapatkan stok - kisar dan tapiskan
1 paket bebola ikan (ada 15 biji)
2 keping kek ikan - hiris memanjang
3 biji putik jagung - hiris bulat
4 biji baby carrot - hiris bulat
3 helai kelopak kobis - hiris
10 biji kacang sepat
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
5 biji cili padi - kisar
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan sos tiram
garam
minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.  Tumis hingga naik bau.
Masukkan sos cili dan sos tiram, tumis hingga terbit minyak.
Masukkan bebola dan kek ikan, kacau rata.
Masukkan air rebusan tadi, biar mendidih dan sedikit pekat.  Tambahkan sayur2an dan udang.
Perasakan garamnya.

Masukkan mee ke dalam mangkuk, siramkan kuahnya, taburkan hirisan daun bawang.

Thursday, May 3, 2012

Kentang Sumbat Berkeju

Dulu pernah buat kentang sumbat ni... teringat2 kesedapannya sebab ada keju.  Akak kalau bab2 makan yang berkolesterol camni memang suka.  Lebih2 lagi nak membuatnya pun tidak rumit.  Kalau kerja tak main2, 45 minit dah ready.  Cari kentang yang kecil molek comel gitu... cepat masak waktu merebus. Kebetulan pulak dalam freezer tu masih ada keju yang belum diguna.  Akak guna keju cheddar tapi kalau nak lebih sedap boleh tambah keju mozzrella.

5 biji kentang - bersihkan dan rebus hingga empuk bersama kulit.
Belah dua dan korek isinya untuk membentuk mangkuk.  Ketepikan isi kentang yang dikorek tadi..

Bahan Inti:
150 gm daging cincang
1 biji bawang besar - cincang
3 sudu besar sos cili
daun ketumbar - cincang
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga layu.  Masukkan daging cincang, kacau sebati hingga daging masak.
Masukkan sos cili dan isi kentang, gaul rata dan sebati.  Kemudian masukkan daun ketumbar.
Siap.

Sumbatkan inti ke dalam mangkuk kentang.  Taburkan keju.
Bakar sebentar hingga keju cair.

Siap untuk dimakan...


Wednesday, May 2, 2012

Chicken Creamy Pasta with Cheesed Broccoli and Cocktail Jelly Punch


Hari ini akak melayan anak tekak akak dengan hidangan ala2 kebaratan kerana berjaya berpuasa penuh sehari.  Selerapun apalagi... macam2 dok dalam kepala.  Memandangkan segala bahan semuanya boleh dikatakan lengkap, hayun jer la... menu menambahkan kolestrol... hahahahaha... amekkaw!!!

Untuk menu utama akak sediakan pasta bersama sos krim dan ayam dan akak sengaja campakkan jugak kacang buncis yang telah dicelur.  Mula asalnya nak buat carbonara, tapi jadi lain pulak sebab tak bubuh telur dalamnya.
Chiken Creamy Pasta
500 gm fusilli pasta – masak ikut arahan di pek
Kacang buncis celur
1 sudu makan olive oil
2 sudu makan mentega
1 bawang besar, cincang/dadu
2 ulas bawang putih, cincang
5 biji cili padi, cincang
400 gm isi ayam cincang
1 st garam
1 st lada hitam
1 cawan stok sayur
½ cawan stok ayam
1 cawan susu cair
250 ml krim pekat (thickened cream)
1 sudu makan parsley kering
40 gm parmesan cheese

Cairkan mentega dan tambahkan olive oil, tumiskan bawang besar hingga layu.  Masukkan bawang putih dan cili cincang, goreng hingga sedikit kuning, tambahkan isi ayam, masak selama 1-2 minit.
Masukkan garam, lada hitam, stok sayur, stok ayam, susu dan krim, biarkan mendidih.  Kecilkan api dan renehkan sehingga kuah sedikit pekat dan masukkan parmesan cheese dan sebatikan. 
Gaulkan pasta dan kacang buncis hingga rata.  Sedia untuk dihidang.


Memandangkan stok brokoli dan cauliflower tu banyak, akak buatkan sos cis.  Kali ni akak panggang sekejap di dalam oven.

Cheesed Broccoli and Cauliflower
Brokoli – floret
Cauliflower – floret
2 sdm mentega
1 biji bawang besar – dadu
1 ulas bawang putih – cincang
150 ml susu cair
½ sdt serbuk lada hitam
1 sdt garam
½ cawan keju cheddar parut
keju mozzarella – untuk taburan

Cara membuat:
Celurkan brokoli dan cauliflower dalam air yang dididih bersama sedikit garam dan lada hitam.  Ketepikan.
Cairkan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih, goreng hingga layu. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, garam dan susu cair.  Masak hingga mendidih dengan kepanasan sederhana.
Masukkan keju cheddar dan kacau hingga larut dan menjadi sos pekat. 
Gaulkan brokoli dan cauliflower ke dalam sos.
Angkat dan tuangkan ke dalam bekas tahan panas.  Taburkan keju mozzarella di atasnya.
Panggang dalam oven panas hingga keju cair.  Angkat dan sedia untuk dihidang. 


Bagi menyegarkan anak tekak akak nih, akak buat punch.  Buat lebih awal dan simpan dalam peti sejuk beberapa jam.  Emmm... nyaman... 
Cocktail Jelly Punch
1 liter susu segar
1 tin buah laici
Nata de coco
Fruitty Jellies

Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan simpan beberapa jam di dalam peti ais. 
Hidang sejuk.