Monday, January 31, 2011

Nasi Goreng Udang Geragau


Kita panggil udang geragau atau udang belacan. Waktu berjalan2 di bandar Kuching Sarawak, di sana dikenal sebagai 'Bubuk'. Selalunya kita masukkan dalam adunan cekodok. Jadi lemak rasanya bila dah bersatu dengan bahan2 yang lain.

Kali ni kita masukkan ke dalam nasi goreng bagi menggantikan ikan bilis sebab dah subuh hari malas nak mengupas. Lagipun sesekali tukar isi pati nasi goreng bagi kelainan sikit... sikit jer... Kebetulan ada sambal belacan dan ulam raja dan daun selom dari rumah kenduri. Lebih senang kerja kan...

2 pinggan nasi sejuk
1 cawan udang geragau
2 ulas bawang putih - cincang halus
3 sudu makan sambal belacan
1 batang lobak merah - sagat kasar
garam secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
1 biji telur - dipukul ringan
sedikit ulam raja dan daun selom - hiris halus

panaskan minyak, saute bawang putih hingga kekuningan, masukkan sambal belacan dan udang geragau.
Masukkan nasi dan lobak merah. Goreng hingga ringan. Masukkan garam secukup rasa dan gaul sebati. Tuangkan telur dan kacau hingga telur bercampur rata. Tutupkan api. Masukkan hirisan ulam tadi.
Sedia untuk dihidang.

No comments: