Monday, November 8, 2010

Ikan Masak Cuka

Kali ni pun masih angkara Mat Gebu kita yang sentiasa malatoppsss dengan masakannya... Irrissistable bak kate omputeh... Kalau resipi CMG dengan ikan tenggiri, tapi kita gunakan ikan selar dan ikan kembung sebab ikan tenggiri memang tidak distok dalam esbok.

Kali pertama buat, ikan selar jadi mangsa
Pastu buat lagi, guna ikan kembung pulak...

Ini resipi asalnya kita copy dari blog CMG, dah tu ejas ler mengikut kesesuaian persekitaran...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan tenggiri
3 inci halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
2-3 biji cili merah hiris
5 biji bawang merah, hiris
4 - 5 camca besar cuka makan
1 cawan air,untuk kuah
1 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
Gula dan garam secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA ;-)
  1. Ikan tenggiri dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, garing atau tidak terpulang pada individu. Angkat dan susun dalam bekas sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan juga cili hingga layu, masukkan air secukupnya. Biar mendidih.
  3. Tambah cuka, garam dan gula secukup rasa. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung. Masak sekejap dan rasa, jika ok, tuang atas ikan tadi. Hias dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.

No comments: