Lepas buat Daging Dendeng permintaan tuan besar, akak terus la laksanakan angan2 akak yang masih tertangguh sejak bulan lepas. PAJERI MANGGA. Nasib baik mangga muda yang akak dapat tu masih lagi dalam keadaan baik, masih rangup lagi seperti baru dipetik walaupun dah sebulan bertapa kat dalam 'esbok' akak. Asyik terbantut jer niat murni tu dgn macam2 hal. Akhirnya terlaksana jua hari ini... puas hati akak.
Ramai kengkawan akak rasa macam pelik bila akak kata nak buat pajeri mangga sebab tak pernah makan gitu... akak pun tak pernah dek non... tak tau pun ada ke tak orang lain buat. apalagi 'google' jer la ek... Alhamdulillah, jumpa gak resipi yang dihajati tapi cam biasa la akak adjust sana sini ikut kesesuaian nafsu dan tekak akak ler... :D
PAJERI MANGGA
1 biji mangga muda (anggaran 1kg) - buang kulit, potong setebal 1 cm
4 biji cili merah - belah dua
1 biji bawang besar - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - hiris halus
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar udang kering - rendam sekejap dan toskan
3 sudu besar kerisik
3 sudu besar gula perang
rempah tumis - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk melembutkan mangga
Minyak untuk menumis
air asam jawa/cuka - jika perlu
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia. Tumis hingga wangi dan bawang layu. Tambahkan cili kisar, biar hingga terbit minyak, masukkan udang kering dan kerisik.
Tambahkan bahan serbuk: ketumbar, jintan, kunyit, garam dan gula.
Masukkan mangga dan cili merah, gaul sebati dan tambahkan air secukupnya. Masak hingga mangga lembut. Kalau air kering mangga masih keras, tambahkan air lagi.
Sesuaikan rasa garam dan gulanya, tambahkan air asam jawa atau cuka jika suka lebih masam.
No comments:
Post a Comment