Wednesday, January 30, 2013

Acar Rebung (Bamboo shoot Acar)


It is famous in the northern states of Malaysia especially Kedah and Perlis.  I got the recipe from an FB friend Wan Nita Ferial's blog.


10 batang rebung di potong2 about 2 inch 
6 ulas bawang merah 
2 inch halia 
15 tangkai cili kering * 
1 tbsp Jintan Manis* 
1 inci belacan 
1/4 cawan cuka 
Minyak untuk menumis 
Garam dan gula 

untuk hiasan: 
2 tbsp bijan, digoreng tanpa minyak 
10 ulas bawang merah 
10 ulas bawang putih 
10 biji cili padi 

**di goreng tanpa minyak hingga garing dan wangi 

Blend bawang merah, halia, cili kering, jintan manis dan belacan. 
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg d blend tadi hingga pecah minyak, masuk kan rebung dan cuka dan renih selama 10-15 minit. 
Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi. 
Tutup api. 
Masukkan dalam mangkok kaca dan taburkan bijan diatas dan simpan at least 6 jam sebelum memakan nyer..ni supaya cuka dan rempah2 tu sebati dengan rebung. 
Amat lah sedap klu d makan dengan nasi panas... 




1 comment:

gerhana luka said...

pernah makan sekali acar rebung ni itupun ada orang perlis yang bagi, terus jatuh cinta dengan keenakannya memang sedap. minta izin ambik resepi ya.