It is famous in the northern states of Malaysia especially Kedah and Perlis. I got the recipe from an FB friend Wan Nita Ferial's blog.
10 batang rebung di
potong2 about 2 inch
6 ulas bawang merah
2 inch halia
15 tangkai cili kering *
1 tbsp Jintan Manis*
1 inci belacan
1/4 cawan cuka
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
untuk hiasan:
2 tbsp bijan, digoreng tanpa minyak
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 biji cili padi
**di goreng tanpa minyak hingga garing dan wangi
Blend bawang merah, halia, cili kering, jintan manis dan belacan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg d blend tadi hingga pecah minyak, masuk kan rebung dan cuka dan renih selama 10-15 minit.
Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi.
Tutup api.
Masukkan dalam mangkok kaca dan taburkan bijan diatas dan simpan at least 6 jam sebelum memakan nyer..ni supaya cuka dan rempah2 tu sebati dengan rebung.
Amat lah sedap klu d makan dengan nasi panas...
6 ulas bawang merah
2 inch halia
15 tangkai cili kering *
1 tbsp Jintan Manis*
1 inci belacan
1/4 cawan cuka
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
untuk hiasan:
2 tbsp bijan, digoreng tanpa minyak
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 biji cili padi
**di goreng tanpa minyak hingga garing dan wangi
Blend bawang merah, halia, cili kering, jintan manis dan belacan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg d blend tadi hingga pecah minyak, masuk kan rebung dan cuka dan renih selama 10-15 minit.
Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi.
Tutup api.
Masukkan dalam mangkok kaca dan taburkan bijan diatas dan simpan at least 6 jam sebelum memakan nyer..ni supaya cuka dan rempah2 tu sebati dengan rebung.
Amat lah sedap klu d makan dengan nasi panas...
2 comments:
pernah makan sekali acar rebung ni itupun ada orang perlis yang bagi, terus jatuh cinta dengan keenakannya memang sedap. minta izin ambik resepi ya.
Heyyy that is my recipe.. Thanks for trying the recipe.. Was blog walking and found sumting similar hahaha... Never guess anyone would b interested to try the recipe..😋😋😋
Post a Comment