Monday, November 9, 2009

Sambal Udang Petai, Siakap Masam Manis, Kacang Buncis Goreng

Dah lama tak update, busy la kononnya... masukkan gambar dulu ek, kang delay lupa lagi... banyak dah tak sempat nak buat entry. Resipi kendian insyallah kalau masih ingat. Banyaknya masa main campak2 jer, sbb ikut apa yg ada dalam kulkas...


sambal tumis udang petai




300g prawns - shelled
petai - amount of your choice
4 tbsp blended chillies
3 shallots
1 clove garlic
tamarind pulp (take out the seeds)
1 big onion - sliced
salt n sugar to taste
3 tbsp cooking oil

Pound shallots, garlic and tamarind pulp together.
Heat cooking oil in a pan. Stir fry blended chillies till cook and throw in pounded ingredients and stir fry to fragrant.
Put in prawns and petai. Keep stirring till all prawns and petai covered with chillies mixture. Throw in salt and sugar. Mix well.
Lastly, throw in sliced big onion in and stir well till onion a bit soft.

Enjoy!!!

Juadah dinner tadi...

Kacang Buncis Goreng Telur

1 pack kacang buncis - bersihkan / french beans
1 sudu besar bawang merah kisar / 1 tbsp blended shallot
1 sudu kecil bawang putih kisar / 1 tsp blended garlic
5 biji cili padi - ketuk / 5 bird chillies - crushed
50 gm udang - dibersihkan / 50 gm prawns
2 biji telur - dipukul sedikit / 2 eggs lightly beaten
garam secukup rasa / salt to taste
2 sudu besar minyak masak / 2 tbsps cooking oil

Heat oil in a pan. Stir fry onion till fragrant. Throw in french beans, prawns andd chillies, fry for 5 second. Add in salt to taste.
With low heat, add in beaten eggs. Stir the eggs with all ingredients with high heat till the eggs evenly cooked.


Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang hingga naik bau. Masukkan kacang, udang dan cili, kacau goreng selama 5 saat. Tambah garam secukup rasa.
Kecilkan api dan masukkan telur dan ratakan. Kacau goreng ngan api besar untuk seketika atau sehingga telur masak rata.


Siakap Masam Manis
ni main campak2 jer

1 ekor siakap - bersihkan, perap bersama garam + pepper dan goreng
2 sudu besar pes cili
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 inci halia - cincang
4 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
1 biji bawang besar - hiris
2 biji cili merah + 1 biji cili hijau - hiriscarrot - potong ikut sukagaram gula secukupnyaminyak utk menumis

Letakkan ikan yg telah digoreng kedalam pinggan hidang.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar dan halia, goreng hingga terbit minyak. Masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap manis dan kacau rata. Masukkan sedikit air dan carrot. Biarkan didih.
Masukkan bahan hiris, garam dan gula secukup rasa. Tuangkan ke atas ikan tadi.

No comments: