Sunday, October 16, 2011

Jenganan aka Pecal Sayur

Kalau rasa malas nak makan nasi, buntu nak masak pelbagai lauk pauk... nak jadi vegetarian ker... cuba jer resipi simple kita nih. Kuah tu kalau tak der cekur atau kencur pun ok jugak... ada cekur lebih menaikkan aromanya. Bagi mereka2 yang tinggal diluar asia yang sukar nak mendapatkan bekalan cekur tu pun boleh makan pecel ye...


Tempe - goreng & potong kecil
Tauhu - goreng & potong
taugeh - celur
kacang panjang - celur
kangkong - potong dan celur
sengkuang - hiris
lobak merah - hiris nipis (kita sagat jer)
timun - hiris nipis


Kuahnya:
Kacang tanah - goreng
cili api
bawang putih
gula dan garam - secukup rasa
perahan air asam jawa

Lumatkan kacang tanah, cili api dan bawang putih. Campurkan air asam jawa. Perasakan garam dan gulanya.



No comments: