Tuesday, May 8, 2012

Daging Ala Sate Goreng MIL


Ingat nak masak asam pedas daging, tapi tuan tanah request masak ala sate goreng.  Pernah dulu akak masak tibai2 jer, bila dia rasa, dia kata itulah rasa camana yang emak dia masak dulu.  Nasib baik akak ada catit bahan2nya masa akak masak dulu, akak pulak tak pernah jumpa mak dia, belum sempat jadi menantu emaknya dah tak der.  Kali ni akak tambah sedikit jus lemon untuk menambah rasa.


Daging Ala Sate Goreng MIL

1 kg daging – potong kecil
5 ulas bawang putih - dikisar/tumbuk
¼ cawan kicap lemak manis
1 sudu teh black pepper
1 sudu besar serbuk kunyit
1/2 biji jus lemon
sedikit gula

Gaulkan semua bahan dan perap lebihkurang 1 jam

4 sudu besar minyak untuk menumis
2 inci halia - hiris
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 biji bawang besar - hiris
3 biji cili merah/hijau - hiris serong
1 pokok daun bawang - potong 1 inci panjang

Panaskan minyak di dalam kuali.  Gorengkan daging perap dan halia hingga daging empuk dengan kuali bertutup.  Kacau sekali sekala supaya tidak hangus.  Tambah air jika daging belum empuk.
Apabila air daging sudah separuh kering, masukkan garam dan gula secukup selera, kacau rata.
Masukkan bawang besar dan cili merah, kacau rata hingga bawang sedikit layu.  Tutup api dan masukkan daun bawang, gaul rata.
Sedia untuk dihidang.


No comments: