Thursday, May 3, 2012

Kentang Sumbat Berkeju

Dulu pernah buat kentang sumbat ni... teringat2 kesedapannya sebab ada keju.  Akak kalau bab2 makan yang berkolesterol camni memang suka.  Lebih2 lagi nak membuatnya pun tidak rumit.  Kalau kerja tak main2, 45 minit dah ready.  Cari kentang yang kecil molek comel gitu... cepat masak waktu merebus. Kebetulan pulak dalam freezer tu masih ada keju yang belum diguna.  Akak guna keju cheddar tapi kalau nak lebih sedap boleh tambah keju mozzrella.

5 biji kentang - bersihkan dan rebus hingga empuk bersama kulit.
Belah dua dan korek isinya untuk membentuk mangkuk.  Ketepikan isi kentang yang dikorek tadi..

Bahan Inti:
150 gm daging cincang
1 biji bawang besar - cincang
3 sudu besar sos cili
daun ketumbar - cincang
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga layu.  Masukkan daging cincang, kacau sebati hingga daging masak.
Masukkan sos cili dan isi kentang, gaul rata dan sebati.  Kemudian masukkan daun ketumbar.
Siap.

Sumbatkan inti ke dalam mangkuk kentang.  Taburkan keju.
Bakar sebentar hingga keju cair.

Siap untuk dimakan...


2 comments:

Chik Mimi said...

kak nim nampak pun sodapppp

adila said...

Salam....sy nk try resipi akk ni yer....;-) nmpk sedap lh....