Wednesday, August 19, 2009

Nasi Goreng Rampai

Tu la.. masak nasik siap berlauk sampai berpeluh2... cuit pun tak. Banyak lak tu masak, 3 cawan beras. Sayang kan... Decided buat nasi goreng jer, sure laju habisnya.hah.. dah banyak sangat buat nasi goreng, dah macam2 versi. maklum lah, kita ni kan rajin gitu... hahaha... tak koser teman... Kali ni kita bagi nama special... tak tau tang mana special... hehehe. Senang jer, anak bujang kita tu pun dah boleh buat. Kak Long lagi suka sbb dia pun jenis 'rajin' cam emak dia nih. Basic sama jer, cuma pelbagaikan isiannya. Bior meriah gitu....
NASI GORENG RAMPAI

Nasi sejuk
Bawang putih - crushed n chopped
bawang merah - hiris
ikan bilis
udang - buang kulit tinggal ekor jer
hirisan sosej
sayur campur
cili api - diketuk
telur - dipukul sedikit
garam secukup rasa
minyak utk menggoreng

Panaskan minyak dalam kuali. Gorengkan udang sebentar, angkat dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama, tumiskan bawang2 dan cili api sampai orang dalam rumah bersin.
Masukkan ikan bilis, sosej dan sayur campur. Kacau rata hingga sedikit kering.
Masukkan nasi dan udang. Gaul rata. Perasakan garam. Kacau gaul hingga nasi sedikit ringan.
Curahkan telur dan gaul hingga rata dan telur masak. Dah boleh hidang.


psst: ukuran bahan ikut banyak mana nasi yang hendak di goreng.

Selamat Mencuba!!!

3 comments:

pincreationworld said...

Knim, selamat berposo....pin@raihan goh..

KAnim said...

tq... tgh demam nih

pin, kita dah ada facebook: Penyu Lawa

blogresipi said...

Salam Ramadhan :)