Saturday, December 5, 2009

Nasi Kurma Ayam, Pajeri dan Dalca

Semakin berumur ni tekak semakin cerewet dalam soal makan. Kita lebih suka makan nasi dan lauk tanpa kuah... Mat Rock pulak kalau nak makan nasi, biar la nasi yg berperisa atau berempah seperti nasi briyani. Ala2 timur tengah konon... hehehe... Hari ni pun dia minta cam tu... adeihhhh!!!!

Baru ni dah buat nasi briyani, kali ni untuk dinner malam ni kita buat nasi kurma. Bahan dan cara lebih kurang nasi briyani gak, cuma kali ni guna rempah kurma. Rasa? Mat Rock kata lebih sedap dari briyani yang kita buat... hampeh tol!!!

Jom layanz...


Nasi Kurma Ayam

4 cawan beras basmathi - basuh, rendam 30 minit dan toskan
750 gm ayam - potong kecil dan bersihkan
1 biji bawang besar - mayang
5 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - mayang
2 helai daun pandan - cuci dan simpul
50 gm rempah kurma - jadikan pes (bancuh dgn sedikit air)
4 1/2 cawan air
150 gm yogurt asli
125 gm butter
rempah tumis - kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
garam secukup rasa
2 biji tomato - dadu
1 pokok daun ketumbar - cincang

Panaskan mangkuk periuk letrik di atas dapur, cairkan mentega didalamnya.
Masukkan rempah tumis sehingga wangi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Kacau hingga bawang layu, masukkan rempah kurma dan kacau rata.
Masukkan ayam dan air dan gaul rata. Biarkan mendidih baru masukkan yogurt dan garam. Biarkan ia mendidih sekali lagi baru masukkan beras. Gaul perlahan agar rata.
Alihkan periuk ke periuk letrik. Biarkan nasi masak seperti biasa.
Bila nasi sudah kering, masukkan tomato dan taburkan daun ketumbar. Biar nasi tanak sepenuhnya.
Taburkan bawang goreng sewaktu menghidang.

Guna nenas dalam tin jer, senang dan lebih sedap... Pajeri Nenas

1 tin nenas keping - asingkan dari sirap dan potong 4
2 biji cili merah – potong sesuai rasa
5 butir bawang merah - cincang
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - mayang
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu kecil udang kering – rendam dan tumbuk lembut
1 sudu kecil biji sawi
1 1/2 sudu besar Cuka
1/2 cawan sirap nenas + 1/2 cawan air
Gula dan Garam secukup rasa

Bahan B - Penumis:
1 batang (anggaran 2 inci) kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang

Cara menyediakannya:
Tumis B hingga wangi dan masukkan bahan hiris, serbuk kunyit, biji sawi, udang kering dan tumis hingga keperangan.
Masukkan nenas, cili dan campuran sirap, biarkan mendidih.
Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya.
Renihkan sebentar sebelum dihidang.



Dalca ni cam biasa jer... sama jer dengan yang sebelumnya.

Selamat mencuba!!!

1 comment:

ERMAYUM said...

salam kak - ingatkan kurma dates heheh tak tau lak rempah kurma leh buat nasi kurma kena try ni - ada tips camna nak agak air tak sis- i selalu masak naik yg bukan nasi putih memang problem tak reti agak - kadang keras kadang lembik -pakai ukur2 tgn ja but still was2.