Monday, March 1, 2010

Sotong Masak Hitam

Dah 3x buat. Dah jadi favourite orang2 dalam rumah. Resipi yg simple, kerja pun senang. Sotong2 tu kalau yg kecil2, cuma buang tulang yg belakang tu jer. Kalu besar, kena tarik keluar kepala buang kantong yg berpasir tu, tinggalkan kantong dakwat hitam dia. Badan tu kalau nak potong pun boleh nak biar sekor2 pun boleh, bergantung pada berapa ekonomi yg kita mahu... hehehe...

Yang ni 1st trial, sotong besor kena la potong2... kalau tak potong ada yg tak hengat donia, kasi pulun sendiri.2nd trial... saja biar begitu sbb saiz kecik jer...tak puashati buat lagi...
jom layan resipi simple hantam saja...

500 gm sotong (squids) - cleansed and keep the ink
3 sm minyak untuk menumis (cooking oil)
1 biji bawang besar di mayang (sliced onion)
2 batang cili merah (red chillies)
2 tsp serbuk kunyit (tumeric powder)
garam secukup rasa (salt to taste)
Jus dr 1/2 biji lemon (juice from 1/2 lemon)

bahan hiris/slice
5 biji bawang merah (shallot)
3 ulas bawang putih (garlic)
1-inch halia (ginger)
5 biji cili padi (hot peppers)

Method
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris, goreng hingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
Masukkan sotong dengan dakwatnya sekali. Tambah sedikit air jika hendak berkuah.
Masukkan bawang besar, cili merah dan garam secukupnya. Biar masak sebentar.
Masukkan jus lemon sebelum diangkat.

***
kalau nak letak serai masa menumis pun boleh atau boleh gak tambah tomato buat penyeri.

1 comment:

phoebeluv said...

Oh my goodness, i love this dish. can you translate this into english please and send it to my email address?

thank you!!
Annie (australia)