Sunday, March 28, 2010

Lemak Tumis Selar Kuning


Masakan yang selalu arwah emak sediakan bila ada ikan goreng lebihan yang tak habis dimakan. Kalau nak best lagi, campakkan jer cili api ke dalamnya... terangkat beb... mudah disediakan.


Lemak Tumis Selar Kuning

500 gm ikan selar kuning – dibersihkan
garam
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng

½ biji bawang besar – di mayang
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 batang cili merah – hiris serong
2 cawan santan – tidak terlalu cair
1 keping asam gelugur
garam + gula secukup rasa


Gaul ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
Kurangkan minyak goreng di dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, serbuk kunyit dan cili merah hingga naik bau dan bawang layu sedikit.
Masukkan santan dan asam keping, masak hingga sedikit mendidih.
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula. Renihkan sebentar sebelum dihidang.

No comments: