Masak Lemak Taugeh
50 gm taugeh - bersihkan
2 keping tauhu - potong kecil
3 pokok daun kucai - potong 1" panjang
2 ulas bawang merah - hiris
10 gm ikan bilis
5 butir cili padi (optional)
50 gm santan pekat + air (jadikan 2 cawan)
garam secukup rasa
Masukkan bawang merah, ikan bilis, tauhu, cili padi, garam dan santan ke dalam periuk. Letak di atas api sederhana. Kacau perlahan tanpa henti hingga mendidih supaya santan tidak pecah. Kecilkan api. Masukkan taugeh dan terus kacau sebentar. Masukkan daun kucai dan matikan api.
Sedia untuk dihidang.
4 keping tauhu lembut - potong 2, goreng, susun dlm pinggan kuah
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
4 sudu besar sos tiram
2 cawan air
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
hiasan - bawang goreng & hirisan daun bawang atau kuchai
Saute bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram ke dalamnya. Kacau rata. Masukkan air, kacau dan biar mendidih. Masukkan cuka kemudian bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Siram atas tauhu siap goreng. Taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang/kuchai.
Siap untuk dihidang.
Gaulkan ikan yg telah dibersihkan bersama garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Siap.
No comments:
Post a Comment