Friday, March 23, 2012

Nasi Ayam Lagi


Nasi ayam lagi. Resipinnya akak dah masukkan pada entry yang lepas di sini.

Untuk kali ini akak gunakan beras biasa dan bukan beras basmathi. Sedap jugak tapi pada pendapat akak kita perlu lebihkan sedikit air untuk mendapatkan nasi yg lebih lembut bukan seperti yang akak buat tadi, sukatan air sama dengan sukatan cawan beras. Nasi tetap menjadi, rasanya tetap enak, cuma pada akak tidak selembut seperti yg diharapkan.

Untuk kuah cilinya, akak tambahkan buah tomato dan untuk menambahkan kepedasannya akak tambah cili padi - kisar sekali semuanya. Hasilnya menjadi lebih sedap.

Jika inginkan ayam yang lembut selepas digoreng, jangan rebus ayam terlalu masak cukup sekadar 'matikan darah' jer. Kemudian diperap dalam 30 minit dan goreng. Gunakan api yang sederhana jer. Oleh kerana ayam memang sudah separuh masak, jangan goreng terlalu lama.

No comments: