Thursday, April 19, 2012

Roasted Chicken and Creamy Fusilli

Semalam ada kawan tayang gambar ayam panggang di FB, ramai sungguh yang tertawan, tak tahan dibuatnya. Dalam keadaan tidak sihat dia taipkan resipi ringkasnya.  Apa lagi, akakpun 'projek' terus memandangkan bahan2 utama semua cukup.  Nak meroti dan mendonat akak ketepikan dulu... 
Selain 'roasted chicken' tu, akak buat Salad yang simple jer bersama Creamy Fusilli untuk melengkapkan hidangan malam ini.

Roasted Chicken Ann
Gaul dan Perapkan:
1/2 ekor ayam
3 sudu makan yogurt
2 sudu kecil minyak zaiton
1 sudu kecil oregano
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk jintan
sedikit garam

Taburkan herba campuran ke atas ayam dan balut dengan foil kemudian panggang pada suhu 180 darjah Celcius selama 45 minit.  (Ayam akak besor saiznya).

Sementara itu, satukan baby carrot, kacang hijau, capsicum hiris, tomato cherry dan bawang besar dadu, gaul bersama minyak zaiton dan herba campuran (option jer, tak mau tak per).  Ketepikan.

Buka foil dan masukkan sayuran yang telah digaul dan diperap dengan minyak zaiton tadi.  Masukkan semula ke dalam oven selama 25 minit lagi sehingga sayuran masak/lembut atau ayam sedikit garing.  (tapi ayam akak very juicy...)

Siap!!!  Nak meratah begitu sahaja pun boleh....

Ni resipi asal yang akak refer, copy dari comment di FB Anns Delight de Patisserie

Sekor ayam, potong la lu sukak besar mana pun dan jangan buang kulit (this is to retain the moisture), aku slalu potong 4 je, pastu marinate ngan yogurt, thyme, salt, black pepper and cumin powder . Pastu letak dalam dulang bakar and drizzle olive oil atas ayam, tutup ngan foil bakar in 180c for 30 minutes, pastu bukak foil and add capsicum (yg dah dipotong dan digaul dengan olive oil) and continue to bake for 15-20 minutes, sampai kulit tu garing sikit and capsicum tu masak. Depending on the size of the chicken nko adjust lah cooking time eh. Tu je.
lagi satu seblum bakar ayam tu kalu ada Mix Italian herbs tu, grind sikit atas ayam tu kalu takde pun takpe. dah tu je.



Salad Simple
Campur dan gaul:
Salad hijau
Salad merah
tomato cherry - belah 4
bawang holland - hiris
capsicum hiris
minyak zaiton
jus lemon
herba campuran


Creamy Fusilli
350 gm pasta fusilli - masak ikut arahan di pek
1 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
4 sudu besar tepung
5 butir cendawan butang - cincang
5 butir buah zaiton - hiris (tak ada pun tak per)
2 1/2 cawan air (kalau ada stok ayam lebih baik)
1/2 cawan yogurt
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak zaiton

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan cendawan, buah zaiton dan garam.  Kemudian masukkan tepung dan kacau rata.  
Masukkan air dan kacau selalu hingga mendidih.  Matikan api dan masukkan yogurt, kacau hingga sebati.
Masukkan fusilli siap masak ke dalam sos krim, gaulkan hingga krim dan pasta sebati. 
Hidangkan.


Notes:
Ikut la kreativiti dan selera masing2 ye nak tambah atau kurangkan mana patut... 

No comments: