Thursday, June 21, 2012

Dori Hitam Manis dengan Epal Hijau

Wah! diam tak diam, dah hampir sebulan akak tidak menjenguk rumah akak ni... banyaknya habuk... kena buat pembersihan ni.  Emmm... mana nak mula ye...

Akak puasa hari ini, tapi kena masak gak ler untuk yang lain2 dalam rumah ni especially yang nak pergi sekolah.  Biar tidak kelaparan.  Nasib baik orang dalam rumah ni tak cerewet, masak apa saja insyallah semua beres.

Untuk menjimatkan masa akak cuma masak 1 lauk jer... no sayur sebab tak sempat ke pasar.  Guna jer la apa yang ada dalam peti es klasik akak tu...


Hirisan Dori Hitam Manis
A)
700 gm isi ikan Dori - potong kiub, perap seketika bersama garam dan lada putih
tepung jagung secukupnya
Minyak utk menggoreng
B)
2 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1 sudu besar pes bawang merah
1 sudu teh pes bawang putih
1 sudu besar pes cili
C)
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap tiram
2 sudu besar kicap manis
D)
1/2 cawan air
1 sudu besar jus lemon
E)
1 biji bawang besar - potong kiub
1 batang cili merah - hiris
1 biji epal hijau - di dadu
1 biji tomato - dadu


Panaskan minyak untuk menggoreng.  Salutkan filet dengan tepung jagung dan goreng hingga garing.  Ketepikan.
Masukkan sedikit lebihan minyak goreng tadi ke dalam kuali untuk menumis.  Masukkan bahan (B), kacau hingga naik bau.
Masukkan bahan (C), kacau rata dan sebati kemudian masukkan bahan (D).  Biar mendidih dan kuahnya sedikit pekat.
Masukkan epal hijau masak hingga sedikit lembut.  Kemudian masukkan bawang besar, cili merah dan tomato.  Kacau rata.
Gaulkan filet siap goreng ke dalam kuah.


 Siap untuk dihidang.


No comments: