Saturday, June 6, 2009

Ayam Goreng Ungkep dan Sayur Turi

Ide ni datang tiba2... tp boleh tahan jugak rasanya. Tutup kuali masa menggoreng. Tu sebab dipanggil ungkep. Ni teringat la arwah mak dulu kalau sebut ungkep dia mesti tutup kualinya. Jadi kita pun buat la rumusan makna ungkep tu di tutup... resipi ni kita tibai sendiri.2 ketul dada ayam - bersihkan
*halia
*bawang putih
*bawang merah
*kunyit
*garam
lada putih
madu
sedikit air asam jawa
minyak masak
bawang besar hiris

Lumatkan bahan (*). Campurkan lada putih dan madu ke dalam bahan (*) tadi. Lumurkan pada ayam dan perap selama 30 minit.
Panaskan minyak dan gorengkan ayam. Tutup kuali semasa menggoreng. Apabila ayam separuh masak, masukkan air asam jawa dan bawang hiris. Angkat bila bawang sudah layu.
Hidangkan.


Daun turi masak lemak memang kegemaran kita. Tak kira la samada dicampur keledek atau tidak, memang tak pernah jemu. Kalau ada sambal belacan cili kering lagi ummpphhhh!!

No comments: