Monday, November 8, 2010

Cucur Nasi

Tak tahan ngan godaan Che Mat Gebu, sengaja jer masak nasik lebih2 supaya boleh cuba jugak. Masa makan tu tak sedar diri, tau2 tinggal mangkuk jer. Punyalah lembutssss... emmm...

Inilah hasilnya, tapi telah diolah mengikut kesesuaian apa yang ada dalam esbok. CMG, kita kopipes jer ye... tambah sikit jer tu...


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (tak bubuh sbb x der)
1 biji carrot - parut (kita tambah sendiri)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel.

No comments: