Mee Udang yang telah lama mengidam nak buat. Ini versi kita sendiri tidak boleh dibandingkan dengan resipi2 mee udang yang glamer dan popular tu ye. Resipi yang kita cipta berdasarkan permerhatian dan pembacaan serta apa yang kita rasa sebelum ini yang mana memang menarik jiwa kita untuk makan. Yang penting sesuai dengan tekak kita dan ahli keluarga kita. Ada gak mee udang yang pernah kita cuba sebelum ni tapi kita tidak berapa berkenan. Jadi inilah hasilnya tapi masih perlu dikemaskini dan diubahsuai mengikut keadaan.
1 peket mee kuning
sawi - dicelur
taugeh - celur
fishcake (optional)
cincangan daun bawang dan daun sup
hirisan cili merah
bahan kuah:
700 gm udang - bersihkan, rebus, asingkan airnya4 sudu besar bawang kisar
5 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 sudu besar cili kisar (boleh tambah untuk lebih pedas)
1 inci belacan - tumbuk bersama bawang putih
3 senduk sos cili
3 senduk sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kisar dan belacan hingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato, biar hingga terbit minyak.
Tuangkan air rebusan udang tadi masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Renihkan untuk seketika.
Sedia untuk dihidangkan.
Cara menghidang:
Ambil kuah secukupnya, masukkan udang dan fishcake. Didihkan semula dan masukkan sawi dan mee.
Masukkan ke dalam pinggan, taburkan taugeh, daun bawang, daun sup dan cili merah.
No comments:
Post a Comment