Thursday, May 19, 2011

Pecel Janganan (Pecal Sayuran)

Hari ni jadi 'vegetarian' lak. Kalau dapat hidangan ni, nasi tidak berusik. Orang panggil pecel atau pecal bergantung pada bahasa dan kefahaman memasing. Tapi dalam keluarga kita, hidangan ni di panggil 'Janganan' dari bahasa Jawa yang bermakna sayur-sayuran. Ada gak kata 'Gado-gado'. Tak kisah la, kita bedal jer sebab memang dah jadi favourite.

Sebenarnya lain orang lain cara menyediakannya terutama kuahnya. Jenis2 sayuran tu pun bergantung pada kesukaan kita. Penyediaan kuah kita paling simple, tak perlu tumis2...

Bahan sayur:
Tempe - goreng & potong kecil
Tauhu - goreng & potong
taugeh - celur
kacang panjang - celur
kangkong - potong dan celur
sengkuang - hiris
lobak merah - hiris nipis (kita sagat jer)
timun - hiris nipis


Kuahnya:
Kacang tanah - goreng
cili api
bawang putih
gula dan garam - secukup rasa
perahan air asam jawa

Lumatkan kacang tanah, cili api dan bawang putih. Campurkan air asam jawa. Perasakan garam dan gulanya.



No comments: