Sunday, November 27, 2011

Masak Lemak Tulang Ikan Talang Masin dengan nenas

Kemas2 freezer, ada bungkusan plastik merah. Rasanya ada dah lebih setahun bertapa kat situ. Bila bukak... tu diaaaa... tulang ikan masin. Teringat ada nenas muda lebihan buat siakap 3 rasa aritu. Apalagi... ni lah jadinya... bertambah2 akak bedal nasi dek non... lain akak tak pandang dah. Yang best lagi mencabar tu... tengah nak masak gas habis. Ish... geram pun ada, apahal dia habis masa akak tengah begitu 'excited' nak memasak. Cepat2 akak soh anak bujang gi kedai beli gas. Nak cepat masak ni sebab dah tak sabor nak meratah.

Anak balik dari kedai melenggang giler... akak tanya dapat tak? Dia jawab kedai bukak, gas ada, tapi kalau nak kena pikul sendiri. Mak aih... sapa nak pikul, akak mana ada kederat... aduhai... semua kedai tak mau hantar gas, alasan tak ada orang nak buat. (tp yg nyata depa tu tak mau hantaq, mai pikul naik sampai tingkat 3 gitu...)

Fenin akak dah... perut dah berirama... pelbagai genre dah... teringat nebor depan blok meniaga runcit tapi jauh la pulak. Akak call dia, tapi dia tak jual gas pulak. Adoiiii... fenin... masalahnya Tuan Besar yang gagah perkasa tak der kat sini... kalau dia ada, tidaklah akak sekalut ini... alahai...

Nasib baik nebor akak tu baik hati membantu mencarikan penjual gas berdekatan kedainya. Alhamdulillah, sampai gak depan pintu akak walaupun dah terlalu lewat disebabkan hujan yang lebat. Cadangan utk lunch dilanjutkan untuk dinner... tak per lah janji dapat makan...

Masak Lemak Tulang Ikan Talang Masin dengan Nenas

500 gm tulang ikan talang masin - potong sesedap rasa
1/2 biji nenas muda - hiris
5 biji cili api - kisar
1 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu teh bawang putih kisar
1 inci kunyit - kisar
500 ml santan cair
600 ml santan pekat

Masukkan tulang ikan talang, nenas, bahan kisar dan santan cair ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Tambahkan santan pekat, kacau hingga mendidih jangan sampai pecah minyak.
Hidangkan.

1 comment:

Eqeen said...

Bestnye kak...tertelan air liur dibuatnye...kna cr bhn la esk nih...huhu..akk..nk mtk share resepi ni ye....