Tuesday, September 21, 2010

Lontong Merah Mama Ghock


Hahaha... jangan terkejut tengok kuah lontong warna merah ni. Saja jer tukar rupa dia, asik kuning jer kan boring. Upgrade sikit bagi glamour la... semangat sikit nak makan.

Bahan2 macam biasa la jugak cuma lebihkan cili kisar dalam tumisan. Sebenarnya malas nak buat sambal asing. Ikan bilis kita dah kisar sekali dengan bawang dan cili. Kalau berani, cuba la! ;)

Bahan kisar:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
½ inci halia hiris
2 sudu ikan bilis
2 senduk kecil cili kering siap kisar
½ sk jintan kasar (manis) siap kisar
½ sk jintan halus (putih) siap kisar

1 batang serai - dititik
1 helai daun salam
½ inci lengkuas - diketuk
200 g udang hidup – buang hujung yg tajam
¼ cawan minyak utk menumis

Bahan sayur di potong kecil ikut selera:-
4 kelopak daun kobis
6 batang kacang panjang
½ batang lobak merah
½ biji sengkuang kecil
2 biji kentang – potong kecil dan goreng
3 keping tauhu – dipotong kecil dan goreng
1 keping tempe – dipotong dan digoreng
10 gm kincham – direndam
1 keping tahu kering - rendam
50 gm su'un – direndam
lada merah dan hijau – dipotong serong
1.5 ltr santan sederhana cair
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan udang dan gaul sebati dan masukkan santan, serai, daun salam, lengkuas dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu diakhiri dengan su’un dan tauhu kering dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga mendidih dan sayur lembut.
3. Siap untuk dihidang bersama lontong, ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.

No comments: