Thursday, June 16, 2011

Gulai Ikan Kembung

Resipi yang terjadi secara tidak sengaja. Ingat nak masak kari, tp terlebih cili. Asam pedas bukan, kari pun bukan. Tak ada kandungan santan pun. Nak kata asam pedas tapi ada rasa kari... hahahha... camana tu? Sejak itu selalu jer dapat permintaan dr isi rumah... En Somi kata bila makan masakan kita yg ni dia teringat kat masakan gulai ikan sembilang yang kami makan masa ke Tanjung Dawai dulu. Ye ke? Emmm... belasah jer la...

Gulai Ikan

3 ekor ikan kembung/sadin (apa2 aja pun boleh lah...) bersihkan
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
belacan
asam jawa / asam keping
garam secukup rasa
minyak utk menumis
tomato/bendi (option jer nih)

kisar cili, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, belacan dan serbuk kari (jgn terkejut, biar sebati la konon...)
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan ikan dan gaul rata. Masukkan air+ asam keping atau air asam jawa. Biar hingga mendidih.
Masukkan garam dan perasa jika mahu. Masukkan tomato dan bendi dan renihkan seketika.
Siap utk dihidang.

No comments: