Thursday, June 16, 2011

Paru Sambal ko Berlado???


Dah lama buat dah, tapi cam malas nak buat entry... pastu ada lak kawan tipon kenapa tak update blog... huhuhu... kita jarang masak nak updatekan hapa... ok la, bagi memenuhi permintaan, ahkak post la mana2 yg lom ada entry. saja nak bagi idea kengkawan nak memasak.

Kita ni bukanlah pandai mana masaknya, takat campak-campak ala2 kampung jer. Pastu ikut jer la apa bahan yang ada, tak kuasa nak menyesakkan kepala pada benda yg tak ada... dah jenis pemalas, gaya gini ler masaknya... huhuhu... tolonggggggggg... jgn ikut perangai hambe...

Ok ini dia... apa nak panggil ek??? Paru Sambal atau Berlado? Ikut suka lah...

Bahan Asas
Paru siap rebus dan goreng (garam kunyit)
Cili kisar
bawang merah
bawang putih
bawang besar (hiris)
asam keping
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis

Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat. Campurkan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan tumbuk dan kisar tadi hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan asam keping, garam dan gula, masak hingga bahan sedikit kering.
Masukkan paru siap goreng dan hirisan bawang. Gaul hingga rata.
Siap untuk dihidang.

No comments: