Tuesday, June 21, 2011

Paru Goreng Lemak Cili Api

Dah berapa hari ngidam nak makan masak cili api. Mula2 terpandang ayam cili api... gi pasar nak beli ayam, ayam lak tak der. Pastu gi rumah kawan, dia lak pelawa makan - daging salai masak lemak cili api. Perggghhhh!!! Terangkat sehhh!!! Tak leh jadi... balik rumah korek2 peti es ada paru yang dah siap di goreng dok cantik dalam freezer... apa lagi... belasah jer la, janji rock!! Eh!! bukan... janji masak lomak cili api...

Paru Goreng Lemak Cili Api

500gm paru, gaul garam kunyit dan goreng (beli yg frozen dah siap potong kecik)
10-12 biji cili padi
2 inci kunyit hidup saiz ibujari
1 cwn santan pati + 1 cawan air
garam secukup rasa
3 keping asam gelugur

lumatkan cili padi dan kunyit. Gaul rata bersama paru dah goreng di dalam periuk. Tambahkan sedikit air dan masak sebati hingga air hampir kering.
Tuangkan santan, masukkan garam dan asam keping.
Biar mendidih dan reneh seketika. Siap.


Nyum... nyum... masak nasi lembik sikit... wallah!!!!


1 comment:

Lorenzo Kamerlengo said...

Nice blog thanks for poosting