Thursday, July 21, 2011

Nasi Berperisa



Wah, lamanya tak berkarya kat sini ek... busy yakmat deh... lebih2 lagi nak puasa ni, macam2 persediaan nak buat. Sampai adakalanya dapur berasap utk pekara lain.

Sekarang ni nak makan nasi problem betul, tak tau nak berlauk atau bersayurkan apa. Macam ada perasaan jemu gitu... aduhai. Kena kreatif macam ni, nak kasi orang2 dalam rumah ni berselera kembali. Tu yang timbul idea memperisakan nasi ikut jer apa bahan yang ada dalam dapur kita. Jangan susah hati la bab nih... kena 'improvise' resipi yang ada... mesti enak. Jempol!!!

Meh cuba resipi campak2 kita nih. Dah dua kali buat atas permintaan Tuan Besar. Sedap banget la tu, kena pada selera dia la kan...

2 cawan beras (kita guna beras super jer) - bersihkan, rendam 15 minit dan toskan
1/2 labu bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - di cincang
1 inci halia - hiris halus
1 biji tomato - dicincang dadu
rempah tumis - bunga lawang, buah pelaga, kayu manis
1 helai daun pandan
2 cawan air
1/2 cawan susu cair/uht/susu segar
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak utk menumis

Panaskan minyak di dalam periuk nasi. Masukkan rempah tumis dan daun pandan, goreng hingga naik bau kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Goreng hingga layu.
Masukkan tomato cincang dan beras. Gaul rata. Masukkan air, susu dan garam. Tanak nasi hingga masak seperti biasa.
Boleh makan bersama rendang daging dan acar. Tapi sorry tak dapat la nak bagi resipi sebab kedua2 ni datang dari kampung, bukan kita yang masak.


Yang ni masak kali ke2. Anak dara yang buat semuanya... kita cuma arahkan jer. Bukan apa, bior dia belajor, kenali bahan2 memasak, nanti senang nak kenyangkan perut sendiri. Lagipun memang patut dia belajor memasak untuk keluarganya... Rupanya lawan dengan ayam masak tomato lebih sedap... memang jempol!!!!

Ayam Sos Tomato
1/2 ekor ayam - potong kecil, gaul garam kunyit dan goreng separuh masak
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris utk hiasan)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1" halia (dihiris)
1 biji tomato (ptg baji)
1/2 botol sos tomato
1/2 cawan air
3 sb cili kisar
1 btg cili merah (ptg serong)
garam dan gula secukup rasa

panaskan minyak. tumiskan bahan hirisan hingga naik bau, masukkan cili kisar, ditumis hingga pecah minyak dan masukkan sos tomato, air, garam dan gula. tunggu shingga mendidih. masukkan ayam, gaul hingga rata. masukkan tomato, cili merah (yg dipotong) dan bwg besar (dihiris utk hiasan). tunggu hingga bawang layu. tutup api.

No comments: