Hari ini akak rajin kottt... awal sungguh dah masak untuk makan tengahari. Tapi macam biasa akak masak yang paling ringkas dan cepat. Apa yang ada kat dapur tu yang akak leburkan...
Nasi Tomato Yogurt
3 cawan beras - cuci, rendam 10 minit dan toskan (akak campur 2 cwn beras biasa + 1 cwn beras panjang)
1 cawan air rebusan ayam
3 cawan air
1 biji bawang besar - hiris
1 inci halia - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
100 gm tomato puri
50 gm yogurt biasa
garam secukupnya
kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
100 gm majerin
1 biji tomato - didadu
Cairkan majerin dalam periuk letrik, tumiskan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
Masukkan bahan hiris, goreng hingga layu. Masukkan tomato puri dan yogurt, kacau rata. Masukkan beras dan gaul rata. Masukkan air dan air rebusan ayam tadi dan tambahkan garam secukup rasa. Masak nasi seperti biasa hingga hampir kering.
Taburkan tomato dadu dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
Ayam Tomato Yogurt
1/2 ekor ayam potong kecil - gaul garam kunyit dan goreng 1/2 masak
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar yogurt
Dikisar
2 biji tomato
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 biji bawang besar - hiris
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
Campurkan bahan kisar bersama sos cili dan yogurt.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan tadi. Masak hingga mendidih dan pekat, kemudian masukkan ayam.
Tambah garam dan gula secukup rasa. Renehkan seketika sebelum dihidang.
Sup
Air rebusan (akak rebus kaki dan leher ayam utk dptkan stoknya)
1 sudu teh bawang putih cincang
sedikit halia ketuk
garam secukupnya
Renehkan semua bahan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment