Wednesday, March 28, 2012

Ayam Perap Panggang

Recipe by accident... tak tau nak bagi nama apa sebenarnya.  Sebab akak dah perap baru panggang, tu yang akak tenyeh nama tu... :D

Tak tau nak masak apa, akak perap jer ayam ni dengan beberapa bahan yang ada kat dapur akak tu.  Dah habis fikir dah tapi masih buntu, akak panggang jer dalam oven.  Tak sangka tekak akak menerima dengan baik.  Akak rasa ia juga sesuai untuk BBQ.  

Konon nak test rasa jer tadi, tu dia habis seketul bahagian banyak daging lak tu (part yang paling kami anak beranak tak gemor), lupa nak makan nasi dah... 


Senang jer resipinya... 
1/2 ekor ayam potong kecil (ptg 4 pun ok jugak nih)
2 inci halia - lumatkan
2 inci kunyit - lumatkan
3 butir bawang kecil - lumatkan
3 ulas bawang putih - lumatkan
1 st garam
1 sudu kecil herba campuran (x der pun x per kottt...)
1 sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar minyak zaiton
1 sudu besar jus lemon/limau 

Gaul rata semua bahan, perap lebihkurang 30 minit.

Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celcius.
Susun bahan perapan ke dalam bekas tahan panas.  Tutup dengan aluminium foil
Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam.
Buka foil dan bakar lagi selama 10 minit.

Dah boleh ngap dah... 


No comments: