Wednesday, March 28, 2012

Bening Petola, Sambal Udang dan Ikan Goreng Cili Belacan

Alamak!!! Blogger ada setting baru... keliru akak camni... Terkial2 akak... apa2pun kena cuba gak ni sambil akak layan 'Little Star' from Philippines nih... :D

Sejak 2 hari lepas akak memang malas (bukan hari2 malas ke?).  Ni jer hidangan yang akak sediakan yang boleh membuka selera akak yang tak menentu nih.

Bening Gambas (Petola masak air)

1 batang petola - buangkan sipi2 tajam tu, potong kecil
secubit ikan bilis
1/2 biji cili merah hiris
1 butir bawang merah - hiris
garam secukup rasa
air secukupnya

Didihkan air dan garam.  Masukkan ikan bilis, bahan hirisan dan petola.  Biar mendidih sekali lagi dan petola sedikit lembut.  Hidangkan.


Yang ni buat lauk nsik lemak.  Simple jer cara akak...
Sambal Tumis Udang

Udang - dibersihkan
kisar - cili kering, bawang besar dan belacan
bawang besar - hiris
perahan asam jawa
minyak utk menumis
garam dan gula secukupnya

Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga terbit minyak.  masukkan air asam, gula dan garam.
Masak hingga sambal sedikit kering, masukkan udang dan sebati.  Masukkan bawang hiris dan gaul rata hingga bawang sedikit layu.  hidangkan.


Konon2 nak buat ikan goreng dengan cili hijau tu... slalu makan kat kedai, cilinya kasar2... tp akak buat jadi halus tak nampak rupa cili... camana tu ek???
Ikan Goreng Cili Belacan

3 ekor ikan kembung - goreng
5 batang cili hijau
1 ulas bawang putih
2 butir bawang merah
belacan
1 biji bawang besar - hiris
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Kisar kasar cili hijau, bawang putih dan bawang merah bersama belacan.
Panaskan minyak dan gorengkan bahan kisar hingga terbit bau (semestinya anda bersin). Masukkan garam.
Gaulkan ikan goreng tadi dan taburkan bawang hiris.
Hidangkan.



No comments: