Friday, March 9, 2012
Daging Goreng Itamanis
Tak tau nak bagi nama apa hahahaha... lebihkurang jer semuakan... cam biasa resipi balun akak deknon, namapun balun jugak. tapi nak katalah, senang amat. anak2 pun boleh buat. orang yang makan kata sedap (tekak diorang lah), akak jamah 2-3 ketul ok jugak lah, boleh diterima.
A
200 gm daging - potong kecil, cuci dan toskan airnya
2 sudu besar kicap
1 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu besar madu
1/2 besar cili kisar
1 sudu kecil bawang putih cincang
1/2 biji jus limau kasturi
B
3 sudu besar minyak masak
hirisan batang saleri, cili merah dan cili hijau.
Campurkan semua bahan (A) ke dalam mangkuk, gaul dan perap lebihkurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan perapan tadi. Goreng hingga air kering. Kalau daging masih belum empuk, tambahkan air, goreng lagi hingga empuk.
Bila air dah kering, masukkan semua bahan hirisan. Gaul sebati.
Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment