Dah lama akak tidak mengasam pedas, baik ikan, ayam apatah lagi daging. akak kalau masak malas nak pikir sangat pasal bahan2 yg tak der dalam stok. Ada bahan asas dah cukup.
Akak kalau masak, sehari sekali jer... kalau dah masak utk siang, mlm akak tak masak. Hari ini akak masak Asam Pedas Daging utk makan malam. Sempoi jer, tak der bahan tambahan sebab akak kalau masak tak der nak rancang2, teringat terus jer campak2 dalam periuk.
Asam Pedas Daging
500gm daging - potong kecil, cuci dan toskan
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
perahan asam jawa
garam
gula
air
Minyak utk menumis
Lumatkan bawang putih, halia dan kunyit. Satukan dengan bawang dan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan hingga daging kecut dan air sedikit kering. Tambahkan air biarkan didih dan daging empuk. Tambahkan perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan didih sekali lagi. Renehkan dengan api perlahan seketika sebelum dihidang.
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang kisar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
perahan asam jawa
garam
gula
air
Minyak utk menumis
Lumatkan bawang putih, halia dan kunyit. Satukan dengan bawang dan cili kisar.
Panaskan minyak dan tumiskan campuran bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan hingga daging kecut dan air sedikit kering. Tambahkan air biarkan didih dan daging empuk. Tambahkan perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan didih sekali lagi. Renehkan dengan api perlahan seketika sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment