Sunday, March 25, 2012

Krim Pasta



Hari ni ingatkan nak masak 'pasta creamy', tapi jadi x berapa creamy sebab tetiba akak menerima tetamu tatkala sos masih di atas api. Kelam kabut menyambut tetamu yang sudah berada di depan pintu, sampai terlupa nak pekatkan sos. Tapi alhamdulillah, rasanya masa boleh di terima tekak. Langkah kanan juga untuk tetamu tengahari rembang tadi... alhamdulillah.


Pasta Sos Krim
500 gm pasta (akak guna CAPELLINI - speghetti paling halus)
200 gm daging kisar
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
5 butir cendawan butang - hiris
1/2 biji capsicum - dadu
250 ml krim (akak guna Nestle cream)
2 cawan 'chicken broth' (bahasa Melayu sebut apa tah...)
1 tsp lada putih
garam
4 sudu besar minyak zaiton

Masak pasta seperti peraturan yang tertera di paket.
Panaskan minyak zaiton, tumiskan bawang cincang hingga bawang lembut. Masukkan lada putih. Masukkan daging kisar dan cendawan. Tuangkan air, biar hingga mendidih dan tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan capsicum dan krim, kacau hingga rata, biar mendidih sedikit, terus masukkan pasta. Gaul rata.
Hidangkan.

*** Kalau nak pekatkan sos, sebelum masukkan pasta boleh kacaukan telur atau bancuhan tepung kedalam sos.

No comments: