Saturday, July 18, 2009

Mihun Goreng Ringkas

Perut lapar... nak makan tapi malas nak masak yang beriya... mat rock tak der, jadi semuanya bior simple... ish... kalau dia ada pun tak der ler masak beriya, ringkas jugak... hehehe... dasar malas...

Tengok kat dapur, kita ada mihun sepeket... jenguk kat kulkas (peti es lerrr...) ada cili boh dalam 2 sudu, taugeh, udang dan batang seleri.

Kita rendam mihun tu. Minta along kupas bawang merah 5 ketul sementara kita bersihkan udang. Pastu dia jugak kena potong batang seleri dan tumbuk bawang tu, sampai keluar air mata. Biarkan, takkan nak duduk jer, sampai bila kan...

Panaskan minyak, tumiskan cili boh dan bawang tumbuk sampai layu. Masukkan 2 sudu besar sos cili dan 1 sudu besar sos tomato. Masukkan udang dan seleri. Masukkan mihun yang sudah ditoskan dan sedikit air. Kacau rata dan sebati sehingga mihun masak.

Tabur garam, gula dan taugeh. Kacau rata hingga taugeh sedikit layu. Sedia untuk dihidangkan.


Eh.. tak sangka, sambutan sungguh hebat sekali. Tak macam selalu, memang tak der balance pun... clear, senang jer cuci kuali.

3 comments:

hanieliza said...

Salam..
nampak sedap juga tu walaupun katanya rengkas..
apa yang penting...kerjasama [nyanyi ala wonderpet tau..]
wakakakaka....

Mima's Oven said...

salam tuan umah,
selalu nyer kan yang simple tu yang lebih sedap kan? masak bebanyak rempah pun kekadang tu muak ler...
btw, jgn marah yer i link blog u nie...

blogresipi said...

Suke bihun goreng... ade udang tue sedap... ada sambal kicap lagi sedap... nak sepinggan :)