Monday, January 31, 2011

Nasi Berdaging

Ni hidangan dinner tadi. Taktau la nak panggil nasi apa. Ada tulang yg ada sedikit isi dalam freezer. Kita rebus siap ngan rempah ratus - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, lada hitam dan rempah mandy (ni jer rempah yg ada kat dapur tu). Rebus sampai daging hampir lekang dari tulang. Kemudian asingkan isi dan tulang. Isi tu dihiris kecil2 supaya senang nak makan. Air rebusan tu guna masa masak nasi.

Beras dicuci dan ditoskan kering.
Hiriskan bawang besar, bawang putih dan halia.
3 sudu besar rempah mandy dijadikan paste.
Perahkan 2 biji limau kasturi ke dalam 150 ml susu cair. Biarkan 10 minit
Cairkan 3 sudu besar butter, tumiskan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau kemudian masukkan bahan hiris. Goreng hingga layu. Masukkan paste rempah tadi, gaul rata.
Masukkan beras dan sebatikan dengan rempah tadi. Masukkan daging dan air rebusan mengikut sukatan beras. Biar mendidih baru masukkan tairu dan garam secukup rasa dan kacau rata.
Masak seperti masak nasi biasa.

Acar yang disediakan mengikut bahan yang sedia ada di dapur.

Lobak merah - disagat
bawang besar - dihiris
cili hijau - potong kecil
1 biji limau kasturi - ambil jus dan hiriskan kulitnya
sos ikan
sedikit gula

Campur dan gaulkan semua bahan. Perap 15 minit. Siap.

2 comments:

Unknown said...

assalam kak, nampak sedap nasi ni...menarik la..terasa lapar lak mlm2 singgah sini...hehe

Penyulawa (Kak Anim) said...

hahaha.. nasi hentam keromo... tp not bad untukdicuba...