Sunday, October 16, 2011

Grilled Fish

Cuba cuba buat grilled fish sendiri. Sosnya akak buat sendiri hasil dari pembacaan akak pada resipi2 yang ada di internet dan buku.

Sukatannya pandai2 la mengagak ye. kalau buat banyak ada lebih tu boleh simpan frozen untuk buat lain kali.

Sos memanggang

bahan kisar:
bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas, belacan, cili api, cili kering, daun limau purut dan serai

minyak utk menumis, perahan lemon, garam dan gula

Cara: Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga sedikit kering. Tambahkan perahan lemon, garam dan gula secukupnya. Siap untuk diguna.


1) Bersihkan ikan.

2) Bentang foil dengan lebar secukupnya. Alaskan dengan daun kunyit (daun pisang pun boleh). letakkan ramuan secukupnya. Letakkan ikan di atas ramuan tadi.

3) Lumurkan lebihan ramuan di atas ikan tadi. Tutup semula dengan daun kunyit. balut foil dengan kemas.

4) Bakar dalam oven 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga foil membuncit.

5) Tebuk foil ditengah2 gelembung tadi, potong 'X' dengan gunting. Hati2 dengan wap panas.
6) Selamat menjamu selera!!!
Hasilnya... isinya lembut dan sungguh 'moist' tidak kering seperti selalu kita panggang ikan secara normal.

3 comments:

Izan Arshad & Abu Talib said...

bpe ulas nk guna utk bawang2 tue..?
lengkuas besar mana?
belacan byk mana?
cili api byk mana?
cili kering pulak?
limau purut, serai?

sy nk try buat....dh lama rasa tk pakai microwave tu...time nak raya je guna....

boleh email ke libizan@gmail.com tak..?

terima kasih...

ATTNniaga said...

bpe ulas nk guna utk bawang2 tue..?
lengkuas besar mana?
belacan byk mana?
cili api byk mana?
cili kering pulak?
limau purut, serai?

sy nk try buat....dh lama rasa tk pakai microwave tu...time nak raya je guna....

boleh email ke libizan@gmail.com tak..?

terima kasih...

Penyulawa aka Mama Ghock said...

maaf dek... akak kalau masak main bedal jer... nak cakap besar mana byk mana, main agak2 jer... nnt lainkali akak sukat ye... :D