Sunday, October 16, 2011

Creamy Carbonara Pasta

Permintaan anak2 ni kekadang satu cabaran untuk kita mencuba sesuatu yang di luar kebiasaan kita. Along dah lama minta dibuatkan speghetti carbonara nih. Tapi akak yang tiada keyakinan nak mencubanya. Penat asyik menepis dan mencari alasan, akhirnya akak kuatkan diri untuk mencuba gak. Gini ler jadi ghopernya...
Resipi ni akak olah dari bahan2 bacaan dan jugak dari internet. Akak 'mix n match' kan mengikut keadaan dan selera tekak akak ye. Apa2 pun sesuaikan lah dengan 'availablity' bahan dalam dapur kita jugak.

Speghetti - masak ala dante mengikut arahan di pek
minyak jagung (olive oil lebih baik)
bawang besar - dadu atau cincang
bawang putih - pecahkan dan cincang
sosej - hiris
cendawan - hiris (akak guna hak dlm tin)
chicken stock - akak guna stock udang sbb tu yg ada
uht cream
telur - pukul sedikit
garam
lada putih

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga lembut.
Masukkan sosej hiris, goreng hingga sedikit garing, kacau gaulkan cendawan. Masak sebentar.
Tambahkan dan sebatikan stock dan krim, masak hingga mendidih. Turunkan suhu, renehkan hingga kuah pekat.
Masukkan telur, garam dan lada putih. Kacau rata dan sebati biar reneh seketika lagi sebelum campurkan speghetti atau pasta ke dalam kuah.
Boleh dihidang bersama roti bawang putih dan salad jika mahu.



No comments: