Resipi senang jer deknon... main celur dan rebus. Memang tidak banyak kerenahnya. Tak payah sukat2 pun bahan tu semua, bak kata seorang chef arab yang bercakap melayu 'ikut suka suka hati lah...'.
Hidangan (4 orang)
1 (450 gm) bungkus kue tiaw - leraikan, siramkan air panas dan toskan
tomato segar - potong baji
cili kicap (kalau suka buat la hiris cili curah kicap)
hirisan daun sup
bawang goreng
Brokoli - potong la ikut suka hati
Jagung muda - tak nak belah pun ok jer
sawi - potong ikut suka jugak
lobak merah - hiris membulat (nak lonjong, ikut suka hati lah)
kacang buncis - potong panjang ukuran 3 inci
Bahan sup:
Bebola ikan - apa jenis pun ikut suka hati la...
kek ikan - hiris
batang saleri
cendawan tiram - koyak2 jer
1 biji bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
garam secukupnya (jika perlu)
Didihkan air bersama serbuk lada putih dan garam dalam periuk yang agak besar. Celurkan sayuran satu per satu jenis. Susun sayur siap celur dalam bekas. Biarkan air dalam periuk terus mendidih.
Masukkan hirisan bawang, bebola dan kek ikan. Biar hingga bawang lembut dan bebola timbul ke permukaan periuk. Masukkan batang saleri dan cendawan. Perasakan garamnya. Biar didih sekali lagi dan reneh seketika.
Siap untuk di hidang.
Masukkan kue tiaw, sayuran dan curahkan sup ke dalam mangkuk. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Jika suka, curahkan cili kicap.
Sedia untuk dihirup dan makan.
No comments:
Post a Comment