Thursday, February 16, 2012

Ayam Sambal Serai Berempah dan Nasi Lemak

Malam ni akak terajin skit... buat nasi lemak siap ngan lauk ayamnya sekali selain sambal tumis ikan bilis dan pelengkap lain. Gian gak kalau lama tidak kerja keras bila masuk ke dapur. Lagi satu sebab semalam dah terrrrrrrrrrrrrrrajin mengisar 3 kg bawang dan 1/2 kg cili kering. Banyak tu dek non... bila dah siap cam ni, baru la akak rajin nak perasap dapur tu... hehehehe...

Akak ni kalau masak, mana ada main ngadap resipi dek non... balun jer campak apa yang ada kat dapur tu. Sebab tu kalau bahan asas dah siap kisar bagai, tahap kerajinan akan naik tinggi melangit. Bila idea datang terus jer capai2, humban...

Okeh, tadi akak masak nasi lemak. Bukan baru ni jer akak buat nasi lemak, dah selalu dah... tapi kali ni agak special sikit sebab akak guna beras mahal, beras basmathi yang orang selalu guna untuk masak nasi beriyani tu. Suka tengok nasi tu panjang2 gitu... Lagipun ianya sesuai untuk orang2 yang berpenyakit kronik cam akak ni. Kurang berkanji berbanding beras wangi atau beras biasa. Nasi pun peroi jer...

Nasi Lemak Beras Panjang
4 cawan beras basmathi
1 cawan santan pati
6 cawan air
1 inci halia - hiris
2 biji bawang kecil - hiris
1/2 sudu kecil halba (optional, tak ada pun tak per)
garam secukup rasa
2 helai daun pandan

Cuci beras hingga bersih dan rendam 30 minit. Toskan.
Masukkan beras dan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga air hampir kering. Kacau rata dan kecilkan api. Biar selama 15 minit.
Kacau rata sekali lagi dan matikan api. Tunggu sebentar sebelum dihidang.


Mulanya ingat nak buat sambal ayam gitu. Tapi bila dah godam2 dapur tu jumpa macam2. Tiba tiba timbul idea untuk memasukkan semua bahan2 yang terkumpul di dapur tu. Ku campur2 semua maka terciptalah resipi akak nih. Tak tau la kalau ada orang lain pernah buat camni gak... biasa la, resipi ni pi mai pi mai, tang tu gak... janji jempol orang yang makan tu naik tegak.
Ayam Sambal Serai Berempah
1/2 ekor ayam - bersihkan, potong kecil atau ikut suka ler nak besor mana
3 batang serai - hiris halus
4 sudu besar cili kisar (nak pedas tambah cili api)
5 butir bawang merah (lebih pun ok gak)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
perahan asam jawa
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bersihkan ayam dan ketepikan.
Kisar bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan serai. Campurkan bersama cili kisar, serbuk jintan dan ketumbar - jadikan pes.
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan campuran bahan kisar tadi. Biarkan hingga agak kering. Kacau sekali sekala supaya tidak hangus. (Kalau ada yg terbersin tu kira tumisan dah ok).
Masukkan ayam dan gaul sebati dengan bahan tumisan. Tutup kuali dan biarkan hingga ayam separuh masak. Tuangkan perahan asam jawa. Didihkan.
Lengkapkan dengan garam dan gula. Biar ayam masak sepenuhnya dan sambalnya pekat.
Taburkan hirisan bawang jika mahu.
Sedia untuk dihidang.


Sambal bilis tu cam biasa jer la, tak der lainnya. Sama jer cam yang pernah akak buat sebelum ni. Cuma orang selalu tanya kenapa sambal akak tu warna gelap? Heheehe... yang sebenarnya akak pun tak tau la camana. Tapi memang tiap kali akak buat sambal tak pernah dapat kaler merah terang. Adakah ia ada kena mengena dengan teknik memasak itu sendiri? Emmm... korang kaji la sendiri ye sebab akak malas dah nak perah2 otak nih... nak banyak relaks jer...
Ok... selamat mencuba dan menjamu selera...

No comments: