Asam Pedas Ikan Pari
500 gm ikan pari - bersihkan dan potong
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang merah kisar
2 sudu kecil bawang putih kisar
1 cm halia + 1 inci kunyit - ditumbuk
1 inci persegi belacan
1/2 cawan jus asam jawa
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Satukan bahan kisar, bahan tumbuk dan belacan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan campuran belacan hingga terbit minyak.
Masukkan ikan, gaul rata. Masukkan air dan jus asam jawa. Biarkan mendidih dan ikan masak. Rasakan garamnya. Renehkan seketika sebelum dihidang.
Kali ni akak buatkan roti puri/batak/jembreng seng (macam2 nama tp bendanya sama).
Roti Puri
Tepung gandum
minyak sapi atau majerin (akak guna majerin jer)
garam
air
satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh lembut. (macam doh karipap)
bahagikan ke beberapa bahagian, gentel bulat dan canai nipis.
goreng dengan minyak yang banyak. doh akan mengelembung. balik2kan
angkat bila sudah kekuningan. tiriskan minyak di atas kertas minyak.
hidangkan bersama kuah asam pedas atau sambal tumis atau sambal sadin.
No comments:
Post a Comment