Monday, November 21, 2011

Asam Pedas Ikan Pari dan Roti Puri

Satu lagi my family favourite dish - asam pedas. Tidak kiralah apa isinya asalkan asam pedas, memang laku. Akak sengaja lebihkan kuahnya setiapkali memasak. Keenakannya akan lebih terasa lepas kita keep overnite dan perangat. Cicahlah dengan lempeng tepung, biskut kering atau roti...

Asam Pedas Ikan Pari

500 gm ikan pari - bersihkan dan potong
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar bawang merah kisar
2 sudu kecil bawang putih kisar
1 cm halia + 1 inci kunyit - ditumbuk
1 inci persegi belacan
1/2 cawan jus asam jawa
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Satukan bahan kisar, bahan tumbuk dan belacan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan campuran belacan hingga terbit minyak.
Masukkan ikan, gaul rata. Masukkan air dan jus asam jawa. Biarkan mendidih dan ikan masak. Rasakan garamnya. Renehkan seketika sebelum dihidang.



Kali ni akak buatkan roti puri/batak/jembreng seng (macam2 nama tp bendanya sama).
Roti Puri

Tepung gandum
minyak sapi atau majerin (akak guna majerin jer)
garam
air

satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh lembut. (macam doh karipap)
bahagikan ke beberapa bahagian, gentel bulat dan canai nipis.
goreng dengan minyak yang banyak. doh akan mengelembung. balik2kan
angkat bila sudah kekuningan. tiriskan minyak di atas kertas minyak.
hidangkan bersama kuah asam pedas atau sambal tumis atau sambal sadin.

No comments: