Pucuk Paku Goreng Belacan
1 ikat pucuk paku - ceraikan dr batangnya
5 biji cili api
1 ketul belacan sebesar ibu jari
1 sudu besar bawang kisar
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Tumbuk cili api bersama belacan hingga hancur. Satukan dengan bawang kisar.
Panaskan minyak, tumiskan campuran belacan dan bawang tadi hingga naik bau.
Masukkan pucuk paku dan sedikit air. Kacau gaul hingga rata. Biar hingga mendidih.
Tambahkan garam secukup rasa dan matikan api. Hidang.
500 gm sotong - bersihkan tanpa buang dakwatnya
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - mayang halus
1 biji cili hijau/cili merah - hiris
4 biji cili api - hiris
garam secukup rasa
sedikit air
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumiskan cili api, bawang besar, bawang putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan sotong, gaul rata dan tambahkan air. Didihkan.
Masukkan garam secukup rasa dan hirisan cili. Matikan api.
Hidangkan.
Masukkan sotong
No comments:
Post a Comment