![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3BtW8n7ayYSyktrLRPAkBbt7ukJvNgiewasUdHtRG78OgotBOSgJaJOqUq9sHabYBxlF_y1koDDQAFo7Gx8l3QxUHsOmEBNmgM275FStDRo2APpL_e6AtkagcuddNP-1tS3iQxuUMc1Iv/s400/bihun+ladahitam.jpg)
1 peket (400 gm) bihun - rendam hingga lembut
1 batang lobak merah - buang kulit dan sagat
150 gm udang - bersihkan
2 keping kek ikan - hiris memanjang
5 butir bebola ikan bersayur - belah kecil
50 gm taugeh
6 pokok daun kucai - potong 1 inci panjang
3 sudu besar bawang besar kisar
2 sudu besar sos lada hitam
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Panaskan minyak, tumiskan bawang kisar hingga kekuningan. Masukkan sos lada hitam kacau sebati. Tambahkan udang, kek dan bebola ikan, kacaukan. Masukkan lobak merah dan bihun. Kacau gaul hingga rata. tambahkan air jika perlu. Kacau selalu hingga bihun masak.
Masukkan taugeh dan garam. Gaul rata.
Masukkan daun kucai sebelum diangkat dan dihidang.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjymDPM7sAPF7oktVxzTkig5l5sSZv3miXOjrSjiH_Ey87TcrwxmFvoRV7709gGVFU7eSVuJC3T3oxJIEjeQmzoS5clhh1VdtuMWvmlna1dGbulparYS84jevwJD-vR4w1OrWCTw5VInwfF/s400/lalagoreng.jpg)
No comments:
Post a Comment