Thursday, January 12, 2012

Serawa/Kuah Durian

Dah berapa hari terbayang2kan kuah durian (panggilan orang johor) nih, nak makan ngan lempeng lah, roti jala lah, roti putih lah... macam2 lagi la... terasa2 pulak bubur kacang durian sejuk masuk mulut, turun ke tekak kendian ke perut... pergghhh!!!

Dah rezeki gamaknya... semalam gi jumpa kawan, dia bagi makan durian. Ada lebih 2 bijik sebab diorang dan kami anak beranak pun dah tak buleh habis dah, dia bagi bawak balik. Entah jenis apa la durian tu, isi tebal biji pun byk yang nipis. Satu biji junam dalam periuk, letak gula, garam, tuang santan + air... terus naik atas api...

Masukkan:
1 bijik isi durian (nak buang biji boleh, kalau malas masukkan jer)
3/4 cawan gula pasir (kalau nak tambah gula melaka atau brown sugar pun boleh)
1/2 sudu kecil garam
daun pandan

Tambahkan 500 ml pati santan

Tambahkan 500 ml air
Masak api sederhana hingga mendidih dan pekat.

Siap untuk dihidang bersama - roti jala, roti putih, lempeng tepung atau sebagainya...

No comments: