3 ekor ketam - bersihkan dan goreng
1 sudu besar bawang putih cincang
5 biji cili api - hiris halus
1 inci halia - cincang
1 pokok daun ketumbar - hiris
1 pokok daun bawang - hiris
1 pokok daun sup - hiris
1/3 cawan sos cili
1/2 cawan sos black peper
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan madu
1/2 cawan air
1/2 biji jus lemon
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan hirisan daun, cili api dan halia, goreng hingga naik bau. Masukkan semua sos, madu, jus lemon dan air, kacau sebati hingga mendidih dan pekat. Perasakan garamnya.
Masukkan ketam, gaul hingga sebati dengan sos. Biarkan hingga kuah sedikit kering.
Hidangkan.
*************
Waktu dok tinjau2 di bahagian sayur, terpandang sejenis sayur. Setiapkali ke pasar akak selalu termenung bila ngadap sayur ni. Kawan bagitau namanya Taumiau atau 'Pea Sprouts'. Emmm... patutlah masa akak masak cam ada bau taugeh... jenis taugeh gak ghopernya...
Masakan yang ringkas rasanya lebih sesuai. Jadi, masak dengan sos tiram mesti sedapkan...
150 gm taumiau
50 gm udang - buang kepala
1 sudu kecil bawang putih cincang
1 biji bawang besar - hiris
1 batang cili merah - hiris
2 sudu besar sos tiram
minyak utk menumis
Bersihkan sayur dan toskan airnya.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih, goreng kekuningan. Masukkan udang, kacau rata. Kemudian masukkan sos tiram dan bawang besar. Kacau sebati.
Masukkan sayur dan hirisan cili, kacau gaul hingga rata. Masak hingga sayur sedikit layu.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment