Tuesday, January 10, 2012

Tumis Kecipir dan Taugeh + Ikan Goreng Tepung

Hidangan untuk dinner semalam. Sempoi jer... 1 sayur 1 lauk cukup dah...

1) Tumis Kecipir dan Taugeh

6 batang kecipir (kacang boto) - hiris
50 gm taugeh (tak mau pun tak ngaper)
1/2 biji bawang besar - hiris
1 batang cili merah - hiris
secubit ikan bilis
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan ikan bilis hingga naik bau. Masukkan cili merah, taugeh dan kecipir. Kacau rata. Masukkan garam dan air sedikit. Goreng jangan sampai layu sangat.


2) Ikan Sardin Goreng Tepung
Bahan 'batter'

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh ketumbar serbuk/kisar
1 sudu teh jintan serbuk/kisar
1/2 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh garam

satukan semua bahan dalam mangkuk, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit. Kacau hingga semua bersatu dan tidak terlalu cair.

No comments: