Wednesday, April 22, 2009

Sawi Jepun Masak Lemak + Ikan Goreng Cincai


I am on EL (emergency leave) today. Kereta mogok sehhhh... apara... the old car need more attention than me... huk! huk! huk! The kids really happy to know that I'll be around when they get back from school. Emmmm...

"Alright! Hari ni boleh makan mama masak." Peh! dah sound awal2 tu...


Headache - the car broke down, money... money... money... :( otak tak buleh pikir apa nak masak... what to cook for lunch... Looked into the fridge... here we go... sayur sawi jepun dan ikan pelaling. As usual, simple cook is tastier and make sure your rice pot is not reachable. Hahahhaa...


Sawi Jepun Masak Lemak

sawi jepun - dibersihkan (cleaned)
bawang merah dihiris - sliced shallots
ikan bilis - anchovies
santan + air - coconut milk + water to your consistency
garam secukup rasa - salt to taste

Masukkan bawang merah, ikan bilis, bancuhan santan dan garam ke dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu hingga hampir didih. Masukkan sayur dan kacau hingga mendidih dan sayur masak.

Put shallot, anchovies, coconut milk mixture and salt to taste in a pot over medium heat. Stir always until nearly to boil and add in the sawi. Keep stirring until it cooked. Off fire.



Ikan Goreng Cincai

Ikan goreng
1 biji bawang besar - hiris
2 biji cili hijau - hiris
1 cm halia - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar air asam
1 sudu besar gula
2 sudu besar minyak masak

Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan hiris hingga naik bau dan bawang sedikit layu. Masukkan air asam dan gula, kacau. Masukkan ikan dan gaul rata. Siap dihidang.



Terimakasih dan selamat menjamu selera...




3 comments:

EJay @ Rafiqin - 019.593.6789 said...

salam kak.. sihat ke? lama tak bertegur eh..

saudah said...

em...cincai pun kalau kena ngan nasi panas..mertua lalu pun tak jemput join tau kak..hehehe tak nak share sebenornya

Mama Ghock said...

EJay
utk hari ni x sehat ler... sakit gigi... huk! huk! huk!

saudah
betul tu... nasib baik dah tak der mertua... hehehehe...