Monday, March 2, 2009

Dadar Kari Daging Salai

Diilhamkan dari Majalah Sedap Bil. 9 Vol. 1 2009 - Dadar Gulung Rasa Kari yang menggunakan daging cincang sebagai salah satu bahan. Disebabkan cuma ada daging salai, kita pun pepandai jer tukar.


50 gm daging salai - hiris nipis
daun bawang/daun sup - hiris halus
5 biji telur pukul ringan
1/2 sudu teh serbuk kari daging
2 ulas bawang putih - cincang halus
4 biji bawang kecil - cincang halus
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/4 sudu teh gula pasir (will leave this out in future)

Kacau rata semua bahan. Dadar nipis dalam kuali. Angkat dan gulung.

Resipi asal dari majalah Sedap:

Dadar Gulung Rasa Kari

50 gm daging cincang
3 batang daun bawang, hiris halus
4 biji telur pukul ringan
1/4 sudu teh serbuk kari
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 labu bawang besar, cincang halus
1 sudu teh garam
1/4 susu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh gula pasir

Cara
Kacau rata semua bahan.
Tuangan ke dalam kuali dadar. Biarkan sehingga setengah masak.
Gulung dan biarkan masak.

2 comments:

Anonymous said...

nampak sedap ni...senang jer plak tu...nak cuba arr...thanx yer syer ilmu..

zana @ ros hassan said...

wah...first time tgk resipi dadar kari daging salai, cam sedap je nih. kreatip k/nim ni