Pagi-pagi lagi kita kerah tenaga Mat Rock bawak kita ke pasar. Bukan apa, sekarang ni rasa gian nak memasak tu memuncak2... Ke pasar ni pun beli bahan2 tambahan jer... yg lain dah ada...
Dah lama sangat ikan terubuk dalam peti es tu membeku. Hajat kita masak asam pedas (my favourite no. 1) campur dengan terung assam yang datang dari Sabah pemberian Kak Rusiah, colleague kat opis. Nak bakar, semalam dah makan terubuk bakar masa lunch... colleague kita si Kesuma yang belanja, makan kat Jalan Ballemy (belakang Istana Negara). Mak oiiii... dah RM8 sepotong...
Hah! Sebut pasal terung assam, jangan jeles ye... cuma ada di Borneo, kat Semenanjung ni memang tak der. Tapi rezeki kita memang selalu murah sebab selalu dapat supply dari Kak Rus. Beliau juga yang ajar cara nak masak. Basuh bersih2, tak payah buang kulit. Potong baji (macam dalam gambar kat entry resipi tu), masak sampai kulitnya lekang. Memang nikmat sehhhhhhhh...
Kak Rus, terima kasih daun keladi, kalau ada tu, bagi la lagi... hehehe... kecil tapak tangan, kuali 30 inci aku tadahkan. Hehehe... tu jer kuali paling besau yg kita ada...
Pagi semalam sebelum pergi kerja sempat tengok program 'Cook Healthy Eat Healthy' di TV2. Chef dari Sri Lanka masak ketam lada hitam style mereka. Sambil tengok dan bersiap tu sempat jugak mencatit bahan bahan yang diguna. Memang senang banget, jadi hari ni kita try la resipi tu cuma kita gantikan ketam dengan sotong... Semua orang dalam rumah kata sedap, sampai wa pun dapat makan sikit jer tak dapat betul betul merasa. Eh! Cubalah sendiri ye... Resipi dah ada ye... scroll down please...
Untuk mengimbangkan diet hari ini, kita goreng kobis jer sebab ada kobis sebesar penumbuk dalam fridge. Masak sempoi jer...
Selamat mencuba pada yang sudi!!!
No comments:
Post a Comment