Thursday, May 21, 2009

Patin Tempoyak

Juadah yang kita bawak masa 'pot luck lunch' bulan lepas kat office. Buat yang simple2 jer... 3 ekor patin dikorbankan. Ramai yang ambil kesempatan membedal patin tempoyak nih... maklum ler free kan... kalau makan kat kedai sure kena sembelih... biasala harga ikan sungai bukannya murah, lebih2 lagi yang siap di masak.

Jangan terkejut dengan harganya kerana ada yang mencecah sampai RM300/kg tau... So, kalau nak makan ikan sungai di kedai, bersiap sedialah dengan poket yang penuh ye...


Ok, mari kita belajar masak sendiri. Ini resipi dari Kg Bapong, Kuala Lipis - pak sedara mat rock yang ajar. Bahan2 tu pepandai la adjust ikut kesesuaian banyak mana ikannya ye...


Patin Tempoyak

3 ekor Ikan Patin - dipotong dan dibersihkan
kunyit hidup (serbuk buleh juga, tp yg fresh lebih sodap)
cili api (kalau nak berasap, sendiri mau ingat ler yek)
500gm tempoyak
garam secukup rasa
air secukupnya


Lumatkan kunyit dan cili api.
Dalam periuk, campurkan semua bahan kecuali ikan. Didihkan atas api sederhana.
Masukkan ikan dan biarkan mereneh hingga ikan masak.



Perhatian:

  • Didihkan kuah dahulu jika masak dalam jumlah yang banyak supaya ikan tidak hancur.

  • Tambahkan asam keping jika tempoyak anda tidak cukup masam.
  • Kuantiti air adalah mengikut kepekatan yang anda kehendakki.

Senangkan? Selamat mencuba!!

No comments: